Hoe werkt 2TODRIVE

Hoe werkt het?

  • Ben jij 16 jaar? Dan mag je starten met het halen van je theorie-examen.
  • Vanaf 16,5 jaar mag je gaan rijlessen.
  • Als je 17 jaar bent geworden mag je rijexamen doen.
  • Heb je je rijbewijs gehaald? Dan kun je tot je 18de in de auto rijden samen met je coach.
  • Vanaf je 18e mag je zelfstandig de weg op.

Als ik al 17 jaar ben op de dag dat 2toDrive start, mag ik dan alvast wel rijlessen nemen?

Je kunt dan niet meer mee doen met het experiment, wel mag je dan beginnen met rijlessen en je theorie-examen afleggen deze is dan 1,5 jaar geldig. Vanaf je 18de verjaardag mag je het praktijkexamen afleggen. Je hoeft daarna niet met een coach te rijden. Het is natuurlijk wel verstandig om je eerste kilometers met een ervaren bestuurder naast je af te leggen.

Moet ik mijn theorie-examen behaald hebben voordat ik met rijlessen mag beginnen?

Nee, voor het volgen van rijlessen hoef je niet in het bezit te zijn van het theoriecertificaat.Je hebt wel het theoriecertificaat nodig als je een tussentijdse toets of het praktijkexamen gaat afleggen.

Worden er andere eisen gesteld aan het theorie- en praktijkexamen als ik meedoe aan 2toDrive?

Nee, je legt gewoon dezelfde examens af als iedereen.

Krijg ik een ander rijbewijs?/ Is dit een volwaardig rijbewijs?

Zodra je het rijbewijs hebt behaald, krijg je een volwaardig rijbewijs. Als je 17 bent is dit rijbewijs alleen geldig mits de coach bij je in de auto zit en je zowel je begeleiderspas als je rijbewijs bij je hebt. Ook mag je tot je 18de alleen in Nederland rijden. Vanaf 18 jaar mag je zelfstandig de weg op en gelden er voor jou dezelfde regels als voor alle andere beginnende bestuurders.

Mag ik ook in het buitenland rijden als ik 17 ben? Vanaf wanneer mag ik in andere landen dan in Nederland rijden?

Nee, het rijbewijs dat je als 17-jarige voor het experiment 2toDrive in Nederland haalt, is niet geldig in het buitenland. In Europese wetgeving is namelijk geregeld dat je alleen na je 18de verjaardag een rijbewijs mag halen. Ieder land afzonderlijk mag in eigen land eerder rijbewijzen afgeven. Dit rijbewijs is dan alleen in eigen land geldig. Met het rijbewijs dat je op je 17e voor 2toDrive hebt gehaald, mag je daarom pas vanaf 18 jaar ook buiten Nederland rijden.

Hoe meld ik mij aan?/ Hoe kan ik meedoen?

Word je op of na de stardatum 17 jaar? Dan mag je na het halen van je theorie-examen en het volgen van rijlessen het praktijkexamen voor je rijbewijs bij het CBR afleggen. Om mee te doen aan 2toDrive kun je de volgende stappen volgen:

  • Je meldt je aan voor 2toDrive door je begeleiderspas aan te vragen.
    Via http://2todrive.nl/aanmelden/ kun je jezelf aanmelden en doorgeven wie je coaches zijn. Op je begeleiderspas staan de coaches. Je kunt minimaal 1 en maximaal 5 coaches doorgeven. Je hebt toestemming van je coach nodig om hem op te kunnen geven als jouw begeleider. Wil je weten wanneer een coach geschikt is om je te begeleiden, klik dan links in het menu voor de eisen aan de coach
  • Wanneer je geslaagd bent kan je je rijbewijs aanvragen bij de gemeente. Je rijbewijs wordt alleen afgegeven als je begeleiderspas is goedgekeurd.
  • Samen met je rijbewijs, begeleiderspas en coach mag je auto rijden tot je 18de verjaardag. Vanaf die dag mag je zelfstandig autorijden, dus zonder coach!

alle informatie is afkomstig van www.2todrive.nl