Speciale begeleiding

Begeleiding cursisten met een stoornis in het autistisch spectrum, ADHD,ADD en Dyslectie

Doordat wij zelf te maken kregen binnen ons gezin met een stoornis binnen het autistisch spectrum, heeft Natasha zich hierop toegelegd binnen de instructie. Wat wij vaak zien, is dat een nieuwe cursist niet altijd aangeeft bij aanvang van de rij opleiding dat er sprake is van deze “stoornis” waardoor een instructeur die dit eventueel niet zou herkennen, hier niet adequaat om zal/kan reageren en zo de juiste lesmethode toe zal passen. Het gevolg is vaak dat de betreffende cursist veel lessen en vaak ook meerdere examens moet afleggen alvorens het roze papiertje te kunnen bemachtigen.

Dit is zonde van de investering van zowel energie als financieële middelen maar erger nog het werkt erg demotiverend voor de cursist in questie, terwijl het meestal ook voor deze cursist mogelijk is om het roze papiertje te bemachtigen al is het d.m.v. een afwijkende lesmethode. Dit is één van de redenen waarom wij bij aanvang van de rijlessen onze cursisten vragen een eigen verklaring voor ons in te vullen zodat beiden partijen niet voor verrassingen komen te staan.

Vaak is het zo dat de betreffende cursist een eigen verklaring in moet vullen, waardoor deze vaak door het CBR door verwezen wordt naar een medicus voor aanvullend onderzoek gericht op het auto rijden. N.a.v. dit onderzoek volgt vaak de uitnodiging om een medische rijtest te doen bij het CBR. Waarna een cursist te horen krijgt of deze geschikt of ongeschikt zou zijn voor het behalen van een autorijbewijs. ( het eventueel verwijzen naar een automaat rijbewijs behoort ook tot de mogelijkheden ) Echter heeft de cursist op dat moment al rijlessen gevolgd aangezien de rijtest pas gereden mag worden wanneer de cursist op 2/3 van de rij opleiding is. Eerlijk is eerlijk, wij als instructeur hebben dan al lang in de gaten of het mogelijk is of niet en hebben hierover al lang een advies afgegeven aan de cursist en/of ouders. Na een positief bevonden rijtest, kan de cursist op een zelfde wijze als elke andere cursist examen doen bij het CBR.